Ilse Leenaerts

Missie en Visie: het ontstaan van Manada

‘Once you make that connection to nature, You see things in a different light’

Marcus Newman

Ik ben Ilse Leenaerts. Ik heb het geluk moeder te mogen zijn van 3 prachtige kinderen. Manada is mijn biotoop, mijn plekje in de natuur tussen de dieren.

De natuur is mijn bron van inspiratie en energie.  In de buitenlucht vertoeven na een ganse werkdag binnen, werkt voor mij als een reinigende douche. Mijn verhuis naar het Waasland op mijn 12 jaar naar een appartement in een stad, leerde me hoe de context waarin je leeft onbewust heel veel invloed heeft op je ontwikkeling en stressregulatie.

Als kind was ik een echt ‘natuurkind’. Ik groeide op in een heerlijk dorp in de Kempen in een straat waar de buren als ‘familie’ voelden. Liefst van al speelde ik in de straat en de velden buiten met mijn ‘vrienden’: zowel tweevoeter-klasgenoten, gevleugelde tweevoeters als viervoeter-honden, katten, konijnen, geiten, cavia’, paarden,.. .

Naast mijn huis was een vogelhandelaar, waar ik wekelijks een handje ging helpen. Tegenover mijn huis vertoefde ik vele uren op een boerderij en mijn wens was om later boerin te worden. Ook op mijn jong pad, kwamen heel wat obstakels, die veel verdriet met zich meebrachten. Als jong kind kroop ik reeds spontaan met mijn verdriet onder de draad van een paardenweide verderop in de straat en ging ik tussen de paarden zitten tot het overging. Het was alsof mijn verdriet vanzelf met de paarden gedeeld werd en zo kon wegvloeien. Dieren wezen me de weg naar ‘rust’ in mijn hoofd.  De paardencoach was al geboren, lang voor ik het besefte.

Een tijd geleden vroeg iemand me ‘Mensen begeleiden, waarom doe je dat ? ‘Een aantal jaar geleden las ik een boek, dat begon met dezelfde vraag : ‘Waarom in godsnaam wil je je hele dagen bezig houden met de miserie van een ander ? ‘ Tja, en wie ben ik dan dat ik dit graag zou doen of zelfs zou ‘kunnen’?

Meer dan 20 jaar begeleid ik kinderen en volwassenen met vele levensvraagstukken, maar deze vraag liet me de laatste 8 jaar niet meer los. ’ Ergens onderweg werd ik paardencoach en werden paarden mijn collega’s. Ook zij waren duidelijk. Zij weten niet wie de therapeut of de cliënt is. Zij stemmen zich gewoon af op de energie van ieder rondom hen, patronen en systemen en daarmee dagen zij cliënt én therapeut uit om naar zichzelf te kijken.

Het is daar dat mijn interessantste zoektocht begon, namelijk die naar mezelf. De weg naar zelfgroei en zelfreflectie. Mijn grootste leraren hierbij waren de paarden en natuurlijk ook twee handenvol  prachtige tweevoeters, die ik allen heel dankbaar ben. Een groeitocht naar authenticiteit en zelfliefde. Beweging brengen in vastgelopen patronen, verwerken van opgekropte pijnen en loslaten van wat niet meer dient. Moed. Een ervaring van vallen en opstaan, veerkracht ontwikkelen en tegelijk ‘bewust’ genieten van het leven. Geluksmomentjes vinden in iedere dag. Het ontstond daar, mijn visie op therapie en coaching als zijnde een moedig groeiproces, de weg naar je pure Zelf.

En ik leerde gaandeweg wat mijn rol echt is, nl. ‘samen op pad gaan met respect voor ieders groeiproces’. Diep respect voel ik dan ook voor ieder die de moed vindt om hun eigen groeiproces hier in handen te nemen.

Functie en opleiding

In de eerste plaats ben ik dus echt een beetje boerin geworden, naast psychotherapeut in onze praktijk Manada (manada.be) en pedagogisch begeleider in onderwijs.

Ik studeerde Bachelor Maatschappelijk Assistent en Master in de Criminologie en heb me in beiden opleidingen vooral verdiept in menselijke gedragingen, zowel individueel als systemische groepsdynamieken. Ik volgde ook twee opleidingen paardencoaching, waaronder systemisch werk met paarden. Hier mocht ik leren hoe kuddegedrag bij paarden werkt en wat we hier als menselijk kuddedier uit kunnen leren. De naam Manada, wat staat voor ‘kudde’, werd hierbij geboren.

Ik ben ontzettend leergierig als het gaat over gedragingen en de onvoorstelbare groeimogelijkheden van mens en dier. Hoe we als mensheid ontwikkelen, onze potentie en vooral, de kracht van onvoorwaardelijke liefdevolle verbinding.

In mijn opleiding ‘Integratieve psychotherapie’ werd mijn blik nogmaals verruimd naar de impact van neuropsychologie op al onze gedragingen. Sindsdien hanteer ik in veel begeleidingen naast de paarden  ook andere technieken. Voor traumaverwerking gebruik ik technieken zoals EMDR, Focusing en sinds een jaar ook vooral Brainspotting.

Verder geef ik workshops en nascholingen rond verbindende communicatie, veerkracht en emotieregulatie, executieve functies, growth mindset, groepsdynamieken, pesten en moeilijk gedrag.

Naast de praktijk ligt de onderwijswereld me nauw aan het hart. Reeds in de 20 jaar draag ik mijn steentje bij in de begeleiding van leerlingen, ouders, leerkrachten en directie binnen de schoolcontext. Aanvankelijk in het CLB, dan als ondersteuner en nu bij de pedagogische begeleiding. Mijn jarenlange inzet onder meer in STOP 4-7 en KIVA-trainer hebben me daarnaast ook heel wat ervaring gebracht.

 

Mijn droom: ‘Wijsheid komt met de grijze haren’

Wie wil ik zijn ? Een kabouter met een grote lantaarn, die met volle overtuiging het licht brandend houdt, voor ieder die de weg even kwijt is. Een bezoeker op je bus, die met jou even mee de kaart helpt lezen. Net als mijn paarden, zijn wij mensen kuddedieren, die een enorm sterk vermogen hebben om bij elkaar ‘het zelf-herstellend en zelf-regulerend vermogen’ te stimuleren.

Mijn geloof in ieders innerlijke ‘groei’kracht is mijn grondhouding,  ‘weten’ en tegelijk ‘niet weten’, nederigheid, dankbaarheid en de kracht van kwetsbaarheid en authenticiteit staan centraal in mijn begeleidersrol. Mildheid voor mezelf toon ik graag als rolmodel. ‘Ook ik ben maar een mens’.  Mijn innerlijk kind houdt het speels met de nodige humor.

 

‘It takes a whole village to raise a child’

— Afrikaans gezegde

In mijn vorig leven was ik een Indiaan. Ik droom mezelf later een oude, wijze vrouw, die net als bij de Indianen de cirkel rond maakt met onvoorwaardelijke liefde. Ik hou van het beeld van de sjamaan, die ieder stamlid zijn/haar proces gunt. Het krachtig geloof in zelf-herstellend vermogen vanuit een diepe verbinding met anderen.

Gewoonten en genezingswijzen van oude volkeren in een nieuw jasje zijn mijn drijvende kracht en bron van inspiratie. Ik pik ze op en draag ze graag mee uit. De lessen van de natuur. Aho.